Pelud može biti razne boje i veličine, ovisno o vrsti cvijeta s kojeg ga pčele sakupljaju-
amorfa, kesten, lipa, maslačak, repica.. Boja varira od žute, smeđe, crvene, ljubičaste, zelene pa i crne.
Pelud koristimo u tri oblika:
Perga-pelud koju pčele unesu u saće i dopune medom, te zbog prisutnosti mliječne kiseline u saću fermentira-najveća vrijednost
Svježa pelud-sakupljena pelud prije unosa u saće, mora se čuvati u hladnjaku
Sušena-najjednostavnija za konzumaciju, ne treba biti u hladnjaku
Pelud ima osnovne hranjive tvari-bjelančevine, ugljikohidrate, organske kiseline, vitamine, minerale.
Pelud treba obavezno namočiti prije upotrebe da bi ovojnica pukla i iskoristili svu njezinu vrijednost. Možete ju namočiti u jogurtu, mlijeku, čaju, vodi a i s sirutkom s kojom ima dodatni pozitivan učinak na zdravlje.
Njezina kvaliteta i bogatost proteinima je prepoznata kod sportaša.
Postoji i zapis da konji za utrke koriste pelud da bi pojačali izdržljivost i snagu.