Pitajte nas, javite se

MED

Službeni Pravilnik o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda
MED - članak 4.
"Med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili od medne rose, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari i odlažu u stanice saća da sazrije.

Med sadrži šećere, prije svega glukozu i fruktozu, te saharozu, maltozu i druge polisaharide (uključujući i dekstrine), zatim bjelančevine, aminokiseline, enzime, organske kiseline, pelud, mineralne i druge tvari.

Boja meda može varirati od vrlo svijetlih do tamnijih nijansi.

Med može biti tekuće ili kremaste konzistencije, djelomice ili potpuno kristaliziran
."


Ajmo malo i o pčelama, ipak bez njih nebi bilo meda...

Pčele su vrlo organizirana bića.Svaka pčela uvijek ima neku ulogu u društvu i točno zna što i kada radi.
Pčelice kad se tek izlegu,najprije se dobro nahrane nektarom i kreću u svoju akciju.
Najmlađe pčelice u početku borave u košnici i one su kućne pčele.
Prvi zadatak, već u dobi od tri do pet dana im je higijena košnice, naravno čistoća i urednost na prvom mjestu.
Slijedeći položaj, s osam dana starosti, je hranilica. Ona hrani starije ličinke mješavinom meda, peludi i vode.
Do dvanaestog dana im se razvije mliječna žlijezda i tada luče matičnu mliječ, da to je ona savršena hrana, njome hrane najmlađe ličinke i maticu.
Do osamnaestog dana razvijaju se voskovne žlijezde i tada pčele luče vosak i njime se gradi saće.
Uz te sve poslove raspoređuju se i po ostalim poslovima, grijanje legla, preuzimanje hrane koju druge pčele,sakupljačice, donose i tu hranu prerađuju i spremaju u saće, ventiliraju košnicu...
Od osamnaestog dana do dvadesetiprvog dana pčele pomalo počinju izlijetati iz košnice. To su uglavnom kraći letovi, upoznavanje okoliša, i briga o ulasku u košnicu, odnosno stražarenje.
Sva bića imaju potrebu čuvati svoj dom pa tako i pčele. Osim napada od stršljana, pčele brane svoju košnicu i od drugih pčela, kako i svugdje tako i kod njih ima napadačkih društava.
Znaći nakon dvadesetak dana pčele potpuno izlijeću iz košnice i postaju pčele letačice, odnosno sakupljačice.
Za vrijeme pašnog razdoblja pčele rade aktivno punom snagom i njihov životni vijek je četrdesetak dana. U tom periodu raspored njihovih funkcija se može mijenjati prema trenutnoj potrebi. Pčele koje uđu u zimsko razdoblje mogu poživjeti i do šest mjeseci zbog toga što se manje istroše radom.
Sve gore navedene funkcije vrijede za pčele, ženke
.

Naravno nesmijemo zaboraviti i našeg truta, i on ima svoju ulogu u košnici, dakako puno manju od pčelica.
Pa, dakle svi znamo onu staru izreku: "lijen ko trut", ima ona i svoju podlogu. Trut u košnici se najprije obilno hrani da se dobro razvije, no kako se hrani, sam nikako, pčele ga hrane i zbog toga je ta izreka. No njegova uloga u košnici je više stimulirajuća, jer košnica bez trutova se slabije razvija. I na kraju ona najvažnija, potrebna za opstanak (kao i kod svih bića) je oplodnja. Trutovi su potrebni da bi oplodili maticu.
Kad je matica spremna za oplodnju ona izliječe iz košnice i svi sposobni trutovi je slijede. Sama oplodnja se odvija u zraku, i što više trutova oplodi maticu to će ona biti kvalitetnija jer će imati više oplođenih jajašaca za nešenje.
Nažalost tu za truta završava priča jer on tada ugiba.


Vraćamo se na priču o medu...

Naučili smo da pčela izletnica sakuplja nektar i unosi u košnicu. Ona marljivo leti od cvijeta do cvijeta i svojim rilcem (slika lijevo) siše nektar, sprema ga u posebni mjehur samo za med, odnosi do košnice i tamo ga predaje kućnoj pčeli.
Pčele sakupljačice uz med sakupljaju i pelud (cvijetni prah), vodu i propolis.
Kućna pčela preuzme nektar i dorađuje ga, prebacuje iz čelije u čeliju i ventilira, te ga sprema u saće.
Sakupljenu pelud isto dorađuju, miješaju s medom i spremaju u saće.
Propolis pčele sakupljaju sa raznih pupova biljaka i drveća. U košnici on prvenstveno služi za dezinfekciju i čiščenje

KRISTALIZACIJA MEDA

Nažalost još uvijek nije čovjek dovoljno educiran kad je u pitanju kristalizacija. Većina misli da je kristalizirani med zapravo šećer. To nije ispravno.
Kako stoji gore u definiciji meda, on se sastoji od fruktoze i glukoze. Većina medova ima veći omjer fruktoze u odnosu na glukozu i zato se oni brzo kristaliziraju. Neki medovi se kristaliziraju već nakon dva tjedna, dok neki mogu ostati malo duže u tekućem stanju. Znaći kristalizacija je potpuno prirodno stanje meda. Med se može dekristalizirati laganim zagrijavanjem, do 40C. Ukoliko se med pregrije izgubi svoje vrijednosti.

Eto, kako je rečeno, med proizvode isključivo pčele, iako nažalost to nije svuda tako. Preplavljeni smo raznim patvorinama meda i zbog toga je sve češće upitna kvaliteta meda.
Mi smo u pčelarstvu već jako dugo i svoju kvalitetu meda  održavamo na najvišoj razini.

Tržni centar

Trg Petra Krešimira IV/1

Velika Gorica

Phone: 099 8576647

Email: pc.sanovic@gmail.com

Posjetite naš
prodajni štand

Ponedjeljak

08:00 - 16:00

Utorak

08:00 - 16:00

Srijeda

08:00 - 16:00

Četvrtak

08:00 - 16:00

Petak

08:00 - 16:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjelja

Zatvoreno

Copyright (c) 2022 Pčelarstvo Šanović
Pošalji