Pitajte nas, javite se
 

KRISTALIZIRANI MED

Što je kristalizirani med?

Kako piše u Pravilniku o medu, med po strukturi može biti tekući, kristalizirani i kremasti.

Znaći kristalizirani med je zapravo prirodan med, samo je strukturno drugačiji, nije tekući već je gusti , čvrsti, ne cijedi se.

Kako nastaje kristalizirani med?

Kristalizacija meda je sasvim prirodno stanje meda. Promjena je sasvim prirodni proces koji se događa zbog sastava meda. Med u sebi sadrži prirodne šećere- fruktozu i glukozu. Čestice tih šećera su jako sitne i ne vidimo ih, no u određenim prirodnim uvjetima te čestice se međusobno vežu i tako nastane kristalizirani med.

Kada će se med kristalizirati?

Ovisno o vrsti meda, odnosno s kojeg je bilja pčela skupljala nektar, ovisi i kristalizacija meda.
Pa tako će neki medovi poput meduna jele već početi kristalizirati u košnici, neki će nekoliko dana nakon vrcanja, poput repice, neki će nakon par mjeseci, dok bagrem može najduže ostati u tekućem stanju. Koji su toćno uvijeti koji određuju brzinu kristalizacije nažalost još nisu u potpunosti definirani.

Kako izgleda kristalizirani med?

Kako brzina kristalizacije ovisi o bilju s kojeg je nektar, tako ovisi i izgled kristala u medu, odnosno kristaliziranog meda.

Neki kristali su zaobljeni i glatki a neki su oštrih rubova. Ta finoća kristala određuje dali će med biti grubo kristaliziran, pa osjetite hruskavost, ili će med biti nježnije strukture, poput kremastog.

Uz strukturu kristaliziranog meda koju osjetimo u ustima, tu je i čvrstoća. Neki medovi će se toliko čvrsto skristalizirati da trebate posebnu žlicu dobre jačine da bi ga zagrabili, a neke će biti lakše zagrabiti.

I uz sve to tu je i sam izgled meda. Kristalizacijom se mjenja i boja meda, pa tako oni svijetliji medovi poput repice i bagrema izgledom postaju više bijelo krem boje, oni srednje boje poput cvijetnih i livadnih budu više pastelno žuti do tamnijih nijansa, a tamni poput kestena i medljikovca posvijetle u svijetlije smeđe nijanse.
Sve je to dio prirode.

Da li treba med dekristalizirati?

Med se u kristaliziranom stanju može normalno koristiti kao i tekući. Ako med stavljate isključivo u čaj nema potrebe da ga prije upotrebe dekristalizirate jer će se u čaju otopiti, ako ga želite namazati onda će vam biti lakše jer vam se neće cijediti.

Kako ispravno dekristalizirati med?

Med u bilo kojem stanju, tekući, kristalizirani ili kremasti se nesmije pregrijati jer gubi svoja vrijedna svojstva.
Da bi ga pravilno otopili nesmijete ga zagrijati na temperaturu veću od 40C.
Ukoliko smatrate da trebate dekristalizirati med najjednostavnije je da zagrijete lonac s vodom,  maknete s štednjaka prije nego počne ključati i stavite staklenku meda unutra.

Tržni centar

Trg Petra Krešimira IV/1

Velika Gorica

Phone: 099 8576647

Email: pc.sanovic@gmail.com

Posjetite naš
prodajni štand

Ponedjeljak

08:00 - 16:00

Utorak

08:00 - 16:00

Srijeda

08:00 - 16:00

Četvrtak

08:00 - 16:00

Petak

08:00 - 16:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjelja

Zatvoreno

Copyright (c) 2022 Pčelarstvo Šanović
Pošalji